srijeda, 4. siječnja 2017.

Kanjon Kamačnik

Prosinac 2016

 Lijeno nedjeljno jutro. Vec smo se navikli na rijećku kišu kada inaće sunačan grad postane tmuran i siv. U planu je bio uspon na Hahliće ali eto...Vrijeme.


Ideje su padale – Delnice i klizanje. Ne može, hokejaška utakmica. Kino – ne, ne, treba nam priroda. Platak – tamo smo bili milijon i jedan put! Kamačnik. Da, može! Uvijek nam je pobjegao, a u planu je bio jedno 5 puta. A kako svi mi volimo šumske šetnje smo se odmah složili.

Nakon što smo ukrcali u auto svu dječurliju u punoj opremi (gojzerice, kape, šal, rukavice,..) krenuli smo put kanjona Kamačnik.





Kanjon Kamačnik je zaštićeni krajolik nadomak Vrbovskog kroz kojeg potjeće istoimena rijećica. Mi smo krenuli autom a još bolja varijanta je vlak. Vlak na pruzi Zagreb-Rijeka stoji svega par metara od ulaza u sam kanjon, a vožnja vlakom je današnjoj djeci više iznimka nego pravlo. I zato pravi doživljaj. Kroz sutjesku je g.1961 proveden pješački put, pun mostiča i galerija. Put je lijpo održavan ali svejedno, nemojte baš u visokim podpeticama ;-).  Šetnica mjeri oko 3 kilometra u jednom smjeru, ravnija je, tako da mogu komotno i manja djeca uz našu pomoč. Nije primjerena za kolica pa bolje da uzmete planinarski ruksak ili neku nosiljku za vašeg manje spretnog hodača ili nehodača.



Mi smo došli iz smjera Rijeke, dostup je lijepo označen, tako da gubljene nije potrebno. U Vrbovskom nas je dočekalo sunce, što je nakon kiše u Rijeci bilo lijepo iznenađenje. I naravno da je odmah krenulo na mene – pa šta smo trebali uzimati sve te kape i rukavice. Ali eto, nikada se nezna ;-).

Na ulazu u kanjon je parking, tako smo parkirali svoje vozilo i put pod noge. Ulaz je 10 kuna, što i nije nešto prestrašno. Na samom ulazu je i restoran, pa kao ogladnite nemate brige. Mi smo bili opremljeni sendvičima, a na povratku smo svratili na pizzu Kod Furmana u Vratima prije Fužina.
Odmah nakon ulazu (uz restoran) djecu doćeka jedan maleni a lijep parkić. Naravno da ga je potrebno ispobati, nema veze što je sve mokro :-/.  Šetnica je bila prazna, što i nije bilo neočekivano. Nama tako i odgovara, gužva nije baš poželjna. Ali mi svaki put bude upitnik u glavi gdje su sti ti ljudi s djecom vikendima? Vjerojatno bi trebala koji put proći kojim šoping centrom pa bi jih pronašla ;-).



Put počinje sa starom pilanom (tu bi mogla biti neka tabla sa opisom što vidimo, nema je) i oznakom – Panov put.

 Cijelim putem se potežu  zanimljivosti za klince – Medina marimba, Puhova zvona,...









Ali ipak je od svega je najljepša i najzanimljivija priroda. Blato, voda, kamenčiči, životinje – ima li išta lijepše i zanimljivije za djecu? Naši su se odmah prozvali Šumske nindje i nastavili u tom duhu do kraja ;-). Cijelim putem vas prate i poučne table, gdje su lijepi opisi rastlina koja nas okružuju, pa mogu djeca nešto i naučiti..   


Nakon što predjete mostiće, galerije i puteljke vas na kraju dočeka maleno jezerce – izvor riječice Kamačnik. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala pa izgleda kao maleno čarobno jezero u šumi.







                                                                                           
Nama je cijeli put ( sa povratkom) uzeo 2,5 sata laganog hoda. Sa stalnim stajanjima, kako to s klincima već bude.

Kamačnik je ideja za divan jednodnevni izlet, a mozete napraviti i vikend pobjeg iz grada u pridodu Gorskog Kotara pa spojiti šetnju Kamačnikom, jezero Čogalj i još koju prirodnu ljepotu u blizini.



Nema komentara:

Objavi komentar